Te întrebi de ce ai impresia că te învârți într-un cerc și ajungi ca de fiecare dată să fii supus unor situații din care ai mereu de suferit, nu poți înțelege de ce nu poți stabili limite clare și reguli care să te ajute să nu mai suferi în urma unor experiențe repetitive?
Află că există posibilitatea ca una dintre cele 5 răni dezvoltate încă din copilărie să-ți influențeze în continuare existența.
Potrivit lui Lise Bourbeau, aceste răni s-au format în relație cu unul sau chiar cu ambii părinți. Au început să se formeze în copilărie încă din momentul concepției până la vârsta de 6 ani.
Se întâmplă foarte rar ca o persoană să aibă o singură rană, se poate ca cineva să aibă două, trei, patru sau chiar cinci răni, ținând cont că una dintre ele este predominantă.
Rănile emoționale au o influența colosală asupra vieții, influențează reacțiile în diverse situații, alegerile și pot perturba relațiile de cuplu sub diverse aspecte.
Mai jos se regăsesc cele 5 răni amintite:
1. Rana Respingerii – Persoana în cauză adoptă masca Fugarului
Când se activează o rană de RESPINGERE purtăm masca de fugar. Această masca ne face să fugim din față unei situații sau a unei persoane care ne poate face să trăim un sentiment de respingere, din teamă de a nu intră în panică sau de a ne simți neputincioși. Această masca ne poate de asemenea convinge să devenim cât mai invizibili, retrăgându-ne în interiorul nostrru, nefăcând sau nespunând nimic care să îl detrmine pe celălalt să ne respingă și mai mult.
2. Rana Abandonului – Persoana în cauza dezvolta masca Dependentului
Rană de abandon este trăită în relație cu părintele care nu este de acelasi gen. Cel mai adesea, persoanele care suferă de abandon vor suferi și de respingere. De cele mai multe ori se vor simți abandonate foarte des de către persoanele de gen opus.
3. Rană umilirii – Persoană în cauza dezvoltă masca Masochistului
Când se activează o rană de UMILIRE, purtăm masca masochistului. Această masca ne face să uităm de propriile noastre nevoi și să ne gândim doar la nevoile celorlalți, devenind o persoană generoasă, întotdeauna gata să-i ajute pe alții, chiar dincolo de propriile noastre limite.
4. Rană de trădare – Persoană în cauza dezvoltă masca Dominatorului
Când trăim o rană de Trădare, purtăm masca dominatorului, care ne face să devenim neîncrezători, sceptici, autoritari și intoleranți din cauza așteptărilor pe care le avem. Facem orice pentru a arată că suntem puternici, că nu ne lăsăm placaliti, mai ales atunci când luăm decizii pentru alții.
5. Rana de nedreptate – Persoana în cauza dezvolta masca Rigidului
Când se declanșează rană de NEDREPTATE purtăm masca rigidului, care ne transformă într-o persoană rece, inflexibilă și seacă la nivelul tonului și al mișcărilor. La fel că și atitudinea, corpul nostru devine rigid.
Trebuie să ținem cont că înlocuirea rănilor cu măștile este consecința faptului că vrem să ascundem de noi înșine și de ceilalți, ceea ce încă nu am putut să rezolvăm. O mască reprezintă un tip de personalitate cu un caracter care îi este propriu, generând astfel dezvoltarea a numeroase convingeri care influențează atitudinea interioară și comportamentele persoanei în cauză. Adică vom apela în mod inconștient la gânduri, emoții, reacții și comportamente care pot avea un impact negativ asupra relaționării cu ceilalți, afectându-ne atât pe noi, cât și pe oamenii cu care relaționăm.
Astfel, pentru a putea înțelege cu adevărat care sunt obstacolele care stau în calea unei acceptări necondioționate a propriei persoane, este foarte important să putem identifica și vindeca acea rană care ne influențează cel mai mult viața 😊.
Sursa: Lise Bourbeau, Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine
Lasă un răspuns